Wandel routes Veluwe

Rijd langs alle hoogtepunten van de noord Veluwe route!

De Veluwe is uitermate geschikt om een roadtrip te maken. Het uitgestrekte natuurgebied is namelijk prima met de auto te bereiken en daarom heeft de ANWB ook diverse autoroutes uitgezet. Tussendoor kom je ook langs gezellige dorpjes en historische kastelen, dus dat is ook zeker de moeite waard. Er zijn twee ANWB Veluweroutes die erg populair zijn, namelijk de noordelijke en zuidelijke Veluwe route. Beide autoroutes zijn bijna 90 kilometer lang en je kunt er zo lang over doen als je wilt. Onderweg kom je namelijk heel wat moois tegen, dus je gaat nog veel stoppen om van dichtbij al het natuurschoon te aanschouwen. We beginnen hier met de noord Veluwe route die je langs een aantal mooie hoogtepunten in en rondom het natuurgebied brengt!

Leuke activiteiten langs de noord Veluwe route

De ANWB noord Veluwe route begint bij Ede en gaat door naar Apeldoorn. Beide steden zijn erg gezellig en uitermate geschikt voor een middagje winkelen of terrasje pakken. Als derde stop kom je in het oude vissersdorpje Elburg, bekend van onder andere de St. Nicolaaskerk en ook erg leuk voor een hapje eten en een drankje. Daarna rijd je door naar het plaatsje Elspeet, met de bijzondere ligging midden in het bos. De autoroute noord Veluwe krijgt een koninklijk tintje door een bezoekje aan Aardhuis in Hoog Soeren (voormalige jachthuis van Koning Willem de derde) en uiteraard Paleis ’t Loo. Verder rijd je met de noord Veluwe route ook langs natuurgebieden met zandverstuivingen, bossen en heidevelden. Aan te raden is om één of meerdere overnachtingen langs de noord Veluwe route te boeken, zodat je alle hoogtepunten op je gemakje kunt ontdekken.

Met eigen auto of oldtimer huren en de ANWB noord Veluwe route ontdekken

De roadtrip kun je met je eigen auto doen, maar het is ook zeker mogelijk om een daf oldtimer in de Veluwe te huren en hier de ANWB noord Veluwe route mee af te gaan. Met zo’n klassiek voertuig wordt de autoroute noord Veluwe net iets specialer! Maak er meteen een heerlijke vakantie van door een overnachting in de natuur te boeken en leuke activiteiten zoals koe knuffelen en een workshop kaas maken te boeken bij Dagje Uit Veluwe. Rijd bijvoorbeeld met de hele familie langs de noordelijke autoroute en maak er ook een leuk uitje voor de kinderen in de Veluwe van door naar het klimbos en de speeltuin te gaan!

Sluit de autoroute van noord Veluwe af met een heerlijke barbecue!

Bij een mooie roadtrip hoort eigenlijk ook lekker eten. Daarom organiseert Dagje Uit Veluwe heerlijke barbecues om je noord Veluwe route af te sluiten. Je kunt dan kiezen uit een “normale” barbecue waar je zelf het vlees op de grill doet, of de speciale American Style BBQ. De normale barbecue kent iedereen wel: hier gril je je eigen vlees op een houtskool barbecue kruiwagen, een gas barbecue of een barbecue swing die door Dagje Uit Veluwe wordt verzorgd. Bij de Amerikaanse BBQ wordt het vlees eerst langzaam gegaard naast houtgestookt vuur. Dit proces duurt een aantal uur, waardoor de smaken zich echt kunnen ontwikkelen. Doe je de ANWB noord Veluwe route met echte bourgondische levensgenieters, dan is deze barbecue dus echt aan te raden! Naast Hollands vlees van topkwaliteit (langzaam gegaard of niet) zitten er natuurlijk ook andere lekkernijen zoals verse salades, stokbrood met kruidenboter en diverse sausjes in het BBQ pakket opgenomen als je via Dagje Uit Veluwe een barbecue boekt!

overnachten op de veluwe

Unieke belevenissen aan de Veluwe

Wil je midden in de natuur genieten van de fraaie uitzichten en pure rust? Of wil je deelnemer aan de traditionele volksvermaken zoals we die vroeger veelvuldig tegenkwamen? Dan kies je naast het Daf huren ook voor een huifkartocht, kaas maken of koe knuffelen. Ben je klaar met het evenement, dan kan je gerust de Daf weer pakken om je weg te vervolgen. 

Kom langs Almere, Urk of Zeewolde en vervolg je route naar Gelderland. Vrijwel iedereen is snel gewend aan het rijden in een Dafje, want deze auto’s rijden niet te snel en geven toch voldoende overzicht om de omgeving te bekijken en af en toe uit te stappen voor een mooi fotomoment.